GINOP-2.3.4-15-2016-00005

GINOP-2.3.4-15-2016-00005

Klimatikus változásokhoz adaptált növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás megvalósítása érdekében, intenzív termelési környezetben.

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.3.4-15-2016-00005

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Konzorciumi tagok:

Dalmandi Mezőgazdasági Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Bábolna TETRA Baromfitenyésztő és Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:

Klimatikus változásokhoz adaptált növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás megvalósítása érdekében, intenzív termelési környezetben.

A szerződött támogatási összeg:

5 914 757 236

A támogatás mértéke:

69,47%

MATE támogatási összeg:

2 620 907 924

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2017. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2021. 11. 29.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt bemutatása

A napjainkban zajló klímaváltozás olyan, előre nehezen prognosztizálható kihívások elé állítja a hazai agráriumot, amelyek a konvencionális termelési eljárások változatlan formában történő alkalmazása mellett veszélyeztetik az élelmiszer alapanyagok biztonságos és rentábilis előállítását. Ennek következtében elengedhetetlen olyan növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási technológiák/technológiai variánsok tudományos alapon történő kidolgozása, amelyek alkalmazásáról a rapid módon változó klimatikus környezet jellemzőinek ismeretében lehet dönteni. Szükséges a teljes termelési lánc („farm to fork”) vizsgálata, a kritikus pontok meghatározása, hogy az előállításra kerülő növényi és állati eredetű termékek mennyiségét és minőségét élelmiszer, ill. takarmánybiztonsági szempontból garantálni lehessen. A projekt szakmai programja ezekre a jól definiált piaci igényekre kíván reflektálni, a kutatási alprogramok a fentiekben ismertetett problémafelvetésekre keresik a megoldásokat, amelyeket az ipari partnerek szolgálatába kívánnak állítani.

A projekt célkitűzései

A projektben tervezett célokat a konzorciumi tagok 48 hónap alatt, négy részprojekt és összesen 31 kutatási feladat keretében kívánják megvalósítani. Az első részprojektben a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait kompenzáló növénytermesztési, állattenyésztési és takarmányozási technológiák fejlesztését tervezik a legfontosabb hazai növénykultúrák (kukorica, kalászos gabona, napraforgó, repce) és gazdasági haszonállatfajok (szarvasmarha, juh, sertés, baromfi, nyúl, hal) esetében. Az alprojekt megvalósítása során olyan takarmányozási technológiák kerülnek kidolgozásra a fent megjelölt gazdasági haszonállat fajok különböző korcsoportjai (tenyészállat, növendékállat) számára, amelyek alkalmazásával csökkenthető az intermedier anyagcsere során keletkező hő, mérsékelhető a hő okozta stressz kedvezőtlen hatása, így a túlzottan magas és gyakran változó környezeti hőmérséklet által indukált termelést módosító élettani folyamatok kedvezőtlen hatása is mérsékelhetővé válik. A második részprojektben a klímaváltozással összefüggésben, a takarmánybiztonság javítását célzó agrotechnológiai és növény-monitoring rendszerek fejlesztését tervezik. A részprojekt konkrét célja precíziós elven nyugvó növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási technológiák fejlesztése, bevezetése, illetve bevezetésre történő előkészítése. A munka során az agrometeorológiai K+F tevékenységgel párhuzamosan, vizsgálni kívánják a növényegyed és növényállomány biofizikai változásait, meghatározásra kerülnek a látható, közeli és közép infra tartományban mért spektrális értékek. A felállított indexek közötti összefüggések integrálásra kerülnek a technológiafejlesztő munka során. A harmadik részprojekt in ovo- és posztkolosztrális takarmányozási technológiák fejlesztését, bevezetését tűzte célul monogasztrikus (baromfi-, és sertés) állatfajok részére. További cél a változó klimatikus viszonyok hatásait toleráló baromfi hibrid(ek) nemesítése, a hőstressznek ellenálló(bb) gazdasági haszonállat fajok (pl. szarvasmarha) elterjesztése, és ezen állatfajok igényeihez adaptált tartási és takarmányozási technológiák fejlesztése. A negyedik részprojekt feladata az első három részprojekt eredményein alapuló, növényfajokra épülő agrotechnikai, takarmányozási monitoring technológia-prototípusok definiálása. Ezen részprojekt keretében kerülnek leírásra azok az állattartási és takarmányozási technológiák is, amelyek alkalmazásával extrém hőmérsékleti viszonyok mellett is jó minőségű, nagy élvezeti értékkel rendelkező állati termékek (hús, tej, tojás) állíthatók elő. A projekt megvalósítása során kialakításra kerülő termelési lánc a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi az ökonómiai és ökológiai szempontokat.