GINOP PLUSZ-2.1.1-21-2022-00126

GINOP PLUSZ-2.1.1-21-2022-00126

Utolsó frissítés: 2023 november 16.

Kedvezményezett neve: INTEGRÁL Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Konzorciumi tagok: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ

A fejlesztés tárgya, célja: Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállítás tenyésztés- tartástechnológiájának fejlesztése

Projektazonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00126

Projekt címe: Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállítás tenyésztés- tartástechnológiájának fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 831 591 500 Ft

A projekt összköltsége: 1.431.260.000 Ft, a támogatás intenzitása: 58,1%

A szerződött támogatás összegéből a MATE része: 199.450.000 Ft, a támogatás intenzitása: 100% 
 

A projekt tartalmának részletes bemutatása: A libamáj hazánk kiemelkedő exportcikke, hungaricuma, de az állatjóléti előírások szigorodása és a különböző állatvédő mozgalmak jelentős kihívások elé állítják előállítását. A töméses hízlalás kiváltására szolgálna a tömés nélküli libamáj előállítás, melynek termelési kísérletei mindeddig eredménytelennek bizonyultak világszerte. Ennek tükrében a tömés és az arra történő előkészítés tenyésztés- és tartástechnológiai fejlesztése jelenthetné a megoldást.
A jövedelmező, a tömést kíméletessé tévő libamájtermelési technológia kidolgozásának elsődleges feltétele a célirányos tenyésztői munka. Az új genotípus kialakítása mellett a másik feltétel a tartási és takarmányozási rendszer finomítása és a madárinfluenza miatti szigorítások következtében alkalmazandó zárt tartástechnológia fejlesztése. A szelekciós munka, valamint a tartás- és takarmányozási-technológia fejlesztésén túl további feladat a forradalmian új termék komplex termékfejlesztése, hogy a legtökéletesebb formában juthasson el a fogyasztókhoz, felhasználókhoz. Ebben a termékjellemzők, specifikációk meghatározásának van nagy szerepe a termékvizsgálat révén.
Mindezen felül a víziszárnyas ágazat számára az évről-évre ismétlődő járványügyi korlátozások is nagy kihívást jelentenek, ami a lúd fajban fokozottan jelentkezik, mégpedig azért, mert ez a faj jelentékeny mértékben alkalmasabb a félintenzív és/vagy extenzív technológiákban történő termelésre. A korlátozások tekintetében azonban kizárólag a zárt, intenzív technológia az elvárt. Intenzív technológia esetében a faji viselkedési, genetikai és egyéb sajátosságok alapján közel nem kiforrottak a rendelkezésre álló lehetőségek és ez a kényszermegoldás csupán a veszteségek csökkentésére alkalmas jelenleg, de a versenyképes termeléstől még távol áll. Kutatási célokban megfogalmazva elmondható, hogy a zárt, állategészségügyi szempontból minden tekintetben támogatható, állatjólléti igényeket és feltételeket kielégítő, antibiotikum mentes állattartási technológia kialakítására van igény az ágazatban. Ezzel párhuzamosan igen nagy piaci igény realizálódik az antibiotikum használat csökkentésére, teljes elhagyására, ami elsősorban nem a szermaradványok csökkentéséről szól, hanem a multirezisztens baktériumok visszaszorításáról, ami elsősorban a humán medikációs lehetőségeket támogatná meg egy egészségesebb élelmiszer bázis által.
Ez elsősorban állat alapú (etológiai, fiziológiai, technológiai) vizsgálatokra támaszkodva biztosítható azáltal, hogy fejlesztésünk során kialakítjuk az optimális környezeti feltételeket. Célkitűzéseinkben szerepel ennek tükrében a megvilágítás, a telepítési sűrűség, a tenyészállományokban az ivararány, a takarmányozás és tartástechnológia révén egy emelt állatjólléti szinten működő tartás- és takarmányozás-technológia mind a tenyészállatok, mind a végtermékek esetében. Előbbit az állatok viselkedésének SMART technológiákkal támogatott elemzésével, majd a környezet természeteshez hasonló alakításával, a környezet gazdagításával, utóbbit az állatok viselkedésére az anyagforgalmukon keresztül pozitív hatást gyakorló elemekkel (vitaminok, immunobiotikum, takarmányok precíziós receptúrázása stb.) kívánjuk elérni, amelyek fejlesztése a többi hasonló gazdasági volument képviselő fajhoz képest még kezdetleges stádiumban van az elérhető tudományos szakmai tartalmak és a piaci szereplők termelési folyamatai alapján.
A kidolgozásra kerülő technológiák gyakorlati alkalmazása jelentős megtakarításokat jelent a hízott liba ágazat számára, lényegesen javítva annak versenyképességét. Kiküszöbölhetik az állatvédők egyes támadásait, ezáltal új export piaci lehetőségeket nyithatnak meg. Piac megőrzési vonatkozásokat tekintve pedig abban rejlik a projekt jelentősége, hogy azon piacokat, amelyeket legalább időszakosan a madárinfluenza és a polióma miatt elveszít az ágazat, megtartásra kerülnek. Ezekből adódóan a projekt által létrehozott komplex technológiai fejlesztés egyedülálló lehet mind hazai, mind világviszonylatban.

A projekt kezdő dátuma: 2022.03.25

A projekt befejezési dátuma: 2025.03.25.