GINOP-2.2.1-15-2016-00026

GINOP-2.2.1-15-2016-00026

Innovatív technológiák kutatása, fejlesztése és alkalmazása a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítása érdekében

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.2.1-15-2016-00026

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

Hódagro Zrt.

Konzorciumi tagok:

EPMS Zrt.
Szegedi Sütödék Kft.
Gabonakutató Nonprofit Kft.
MATE (feladatátadó jogelőd NAIK)

A projekt címe:

Innovatív technológiák kutatása, fejlesztése és alkalmazása a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítása érdekében

A szerződött támogatási összeg:

90 896 236 Ft

A támogatás mértéke:

77,19%

MATE támogatási összeg:

104 834 692 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2016. 09. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2020. 08. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, az így létrejött termékek javítják exportlehetőségeinket, és öregbíthetik a magyar búzafajták és más kalászos gabona termékeink hírnevét. A projekt legfontosabb termékei az alábbiak:

1. A növénynemesítés új termékei új kalászos gabona (búza, durum búza, tritikále, árpa, zab) fajták, fajtajelöltek kiegyenlített, termelésre alkalmas ősi kalászos gabona biotípusok, valamint antioxidánsokban gazdag, bíbor és kék szemű magas beltartalmi értékű kenyérbúza törzsek. Ezeket a Gabonakutató NP Kft. (Szeged) hozta létre. Az új fajták termés- és élelmiszerbiztonsági vizsgálatait NAIK szegedi Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztálya végezte el.

2. A növénytermelés és az állattartás termékei: Az új, elismert fajtákból kiváló minőségű fémzároltvetőmag, két új kalászos gabona vetőmag termesztési technológia és egy új, kalászvédelemre kifejlesztett permetezési technológiai rendszer jött létre. Ezek mellett két új, etetési kísérletekkel alátámasztott magasabb értékű, (broiler csirke és tejtermelő szarvasmarha) takarmánykeverék került kifejlesztésre. A fenti termékeket a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. (Hódmezővásárhely) készítette el.

3. Élelmiszeripari kutatások és termékek: A reformtáplálkozásban is alkalmazható, speciális őrleményekből előállított (egészségmegőrző és betegségmegelőző) liszttípusok, céllisztek kifejlesztésre kerültek. Ősi gabonafajok (alakor, tönke, tönköly) XXI. a századi élelmiszeripari igényeknek megfelelő hántolás- és őrléstechnológiák kidolgozása. Az új őrléstechnológiai kísérletek beállítását és az új malomipari termékek előállítását az Első Pesti Malom Zrt. kunszentmiklósi üzeme végzte. Munkájuk eredményeképpen új, egészségmegőrző liszttípusokat hoztak létre.

4. Új pékipari termékek fejlesztése: A kitűzött célnak megfelelően a külföldi termékeknél olcsóbb,különleges pékipari termékek, (két kenyér és péksütemény termékcsalád) kifejlesztése és próbagyártása indult meg a Szegedi Sütödék Kft. részéről. Kevésbé ismert ősi gabonafajok felhasználásával új, széles pékipari termékpalettát felsorakoztató pékáru fejlesztések (kenyérlángos, bíbor színű búza töretes pékáruk, teljes kiőrlésű tönköly kenyér, tritikálé liszt felhasználásával készült pékáruk almás, szilvás, meggyes, barackízes, vegyes ízes bukta stb.) próbagyártása. Az új, betegség megelőző illetve egészségvédő hatású pékipari termékek létrehozása.

 

A projekt honlapja a konzorcium vezetőjénél