TKP2020-IKA-12 NKFIH-1271-2/2020É 

TKP2020-IKA-12 NKFIH-1271-2/2020É

Élelmiszerlánc és fenntarthatóság

A projekt azonosító száma:

TKP2020-IKA-12 NKFIH-1271-2/2020

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Élelmiszerlánc és fenntarthatóság

A szerződött támogatási összeg:

305 694 400 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2020. 12. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2021. 11. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

Az élelmiszerlánc a „termőföldtől az asztalig” tartó, az élelmiszerre hatással bíró folyamatok és a létrejövő termékek összessége. Vagyis minden olyan mezőgazdasági tevékenység beletar-tozik, amelyik végeredménye, mint élelmiszer jelenik meg. Mindezt a fenntartható mezőgaz-daság elvéhez igazodva szükséges végezni. A projekt természetesen csak a komplex kérdés-kör egyes elemeivel tud foglalkozni. Kiemelt hangsúlyt fordítunk a klímaváltozás figyelembe vétele melletti gazdaságos és biztonságos élelmiszer ellátásra. Ezen célkitűzésünk érdekében olyan fejlesztések végrehajtását tervezzük, amelyek a növénytermesztési technológiák mellett innovatív K+F megoldásoknak adnak lehetőséget az állattenyésztés területén, amely kiemelt prioritásként került megfogalmazásra a Kaposvári Egyetem Intézményfejlesztési tervében, illeszkedik a nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs megatrendhez, valamint jelentős tudományos és innovációs outputtal kecsegtet.

Növénytermesztés 
A biológiai alapokra épülő, növény-talaj-időjárás rendszerek komplex kutatásában a vízgaz-dálkodásban rejlő lehetőségek klímastratégiába való beépítési lehetőségeit elemezzük. 
A talajnedvesség talajrétegenkénti monitorozása, a monitoring rendszer fejlesztése (talaj-szondák) elősegíti a víztakarékos megoldások alkalmazását, az öntözött kezelések vízadagja-inak és időzítésének optimalizálását (precíziós öntözés). 
A klímaváltozás a termesztett szántóföldi kultúrák károsítóinak (kártevő, kórokozó, gyomnövény) elterjedtségét és a kártétel mértékét jelentősen befolyásolja. Az entomológiai kutatások célja a szántóföldi kultúrák adventív kártevőinek és egyéb rovar fajainak hőmér-séklet-változás függvényében történő rajzás- és kártétel monitoringja, rajzásfenológiai és po-pulációdinamikai módszerekkel. A károsítókon belül a természetes- és természetközeli társu-lásokban és agrár-ökoszisztémában keressük a biológiai diverzitást veszélyeztető inváziós növények terjedése és a klímaváltozás közötti összefüggéseket.

Állattenyésztés
Célunk a klímaváltozás hatásainak felmérése, és ezen ismeretek birtokában a kedvezőtlen hatásokat csökkentő állattenyésztési-, takarmányozási- és tartási technológiák fejlesztése és bevezetése gazdasági haszonállatfajok (szarvasmarha, juh, sertés, baromfi, nyúl, hal) és zárt-téri gímszarvas esetében. Tervezzük a változó klimatikus viszonyok hatásait toleráló baromfi hibridek nemesítését és a hőstressznek ellenálló szarvasmarha fajták elterjesztését, in ovo- és posztkolosztrális takarmányozási technológiák fejlesztését a monogasztrikus (baromfi, sertés) állatfajok részére. Olyan technológiákat kívánunk kidolgozni a haszonállat fajok tenyész- és növendékállatai számára, amelyek alkalmazásával mérsékelhető a hő okozta stressz kedve-zőtlen hatása, különös tekintettel az állatjóllétre, így a megváltozott körülmények mellett is kiegyensúlyozott termelés valósítható meg.
A fenntartható állattenyésztés esetünkben magába foglalja mindazt a K+F+I tevékeny-séget, amelyek célja a rendelkezésre álló források jobb kihasználásával, szelekciótól a takar-mányozásig egyre növekvő mennyiségbe és javuló minőségben biztosítsa az élelmiszer alap-anyagot.