GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048

Utolsó frissítés: 2022 június 01.

Kedvezményezett neve: SOLE-MiZo Tejterméket Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A fejlesztés tárgya, célja: Tejfehérje alapú, speciális célra szánt élelmiszer és tápszerösszetevők fejlesztése

Projektazonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048

Projekt címe: Tejfehérje alapú, speciális célra szánt élelmiszer és tápszerösszetevők fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 996 435 663 Ft

A projekt összköltsége:  1 480 212 214 Ft, a támogatás intenzitása: 67,73%

A szerződött támogatás összegéből a MATE része: 347 837 196 Ft, a támogatás intenzitása: 100% 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:​​​​​​

A tejipar által előállított fehérjekészítmények egyik csoportját alkotják a tejfehérje izolátumok/koncentrátumok (MPI/MPC). Ezeket a termékeket a Sole-Mizo Zrt nagy mennyiségben állítja elő, melyeket jelenleg első sorban savanyú tej- és tejkészítmények, sajtkészítmények és a fagylalt gyártása során alkalmaznak. Az MPC/MPI további felhasználhatósági lehetősége, hogy nagy fehérjetartalmú összetevőként sporttáplálkozási célú funkcionális élelmiszerek, illetve a klinikai táplálásban alkalmazott speciális gyógyászati célra szánt tápszerek alapanyaga legyen. A sporttáplálkozásban és klinikai táplálásban jelenleg első sorban a savófehérje alapú termékek dominálnak, mely helyzetüket egyrészt kiváló biológiai hasznosíthatóságuknak, másrészt előnyös technofunkciós sajátságaiknak köszönhetik. A projektben ezért célul tűzzük ki olyan MPI/MPC alapú speciális fehérjekeverék előállítását, mely tápértéke meghaladja az ideálisnak tekintett savófehérje biológiai értékét és így jelentősen növelheti az MPC/ MPI készítmények speciális felhasználási lehetőségeit. Ezt a minőségfokozást egyrészt a jelenleg rendelkezésre álló MPI/MPC termékek emészthetőségét fokozó biotechnológiai előkezelésével, illetve olyan (nem MPI/MPC) fehérjekészítmények adagolásával kívánjuk elérni, melyek az aminosavösszetétel megváltoztatásával javítják


a fehérjekeverék tápértékét. A tervezett projekt innovativitását jelzi, hogy a fehérjekomplettálás és biokonverziós eljárásokat egyaránt alkalmazó, kombinált és átfogó megközelítés alapján kívánjuk a tápértéknövelést végrehajtani, melyre a nemzetközi szakirodalomban jelenleg csak elvétve találunk példát. Célul tűzzük ki továbbá egy olyan, a fogyasztók számára könnyen értelmezhető jelölési rendszer és az ehhez kapcsolódó tanúsító védjegy kidolgozását, amely objektíven, tudományosan alátámasztott módon mutatja be a fehérjeforrásként tekinthető élelmiszertermékek, fehérjekészítmények, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek tápértékét. E célkitűzést fehérjekészítmények tápértékének minősítésére elterjedt, tudományos evidenciákra épülő, nemzetközileg elfogadott minőségmutatókhoz köthető, minden érdekelt fél számára átlátható és objektív módon minősíthető kritériumrendszer kidolgozásával kívánjuk megvalósítani. A jelölés annak igazolására szolgál, hogy a védjeggyel ellátott termék fehérjetartalmát tekintve “minőségi” terméknek számít.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem cél szerinti tevékenysége közhasznú, alapvetően oktatás. Célja továbbá független tevékenységként végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztés, vagy e tevékenységek eredményeinek oktatás, közzététel vagy tudástranszfer útján széles körben történő terjesztése. Az Egyetem bár gazdasági tevékenységet végez, az nem szükséges a kutatási szervezet működéséhez, gazdasági tevékenységének aránya pedig jóval 20% alatt marad. A csatolt számításból jól kivehető, hogy a 2021-es évet alapul véve a vegyes és vállalkozói bevételeinket is összeszámolva ez az arány az összesen bevételhez képest is csak 9,015%. Mivel az Egyetem távoli célja továbbra is a magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú képzések nyújtása, ezért ezen arány nagy fokú növekedésével, amely megközelíteni a 20%-os arányszámot nem kalkulál a projekt során.

A projekt kezdési dátuma: 2022.03.30.

A projekt befejezési dátuma: 2025.03.30.