GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00175

GINOP PLUSZ-2.1.1-21-2022-00175

Utolsó frissítés: 2024 január 15.

Kedvezményezett neve: AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Korlátolt Felelősségű Társaság

A fejlesztés tárgya, célja: Mesterséges intelligencia alapú precíziós hígtrágya kijuttatási technológia kifejlesztése

Projektazonosító: GINOP PLUSZ-2.1.1-21-2022-00175

Projekt címe: Mesterséges intelligencia alapú precíziós hígtrágya kijuttatási technológia kifejlesztése

A szerződött támogatás összege: 588 286 040 Ft

A projekt összköltsége:  834 150 050 Ft, a támogatás intenzitása: 70,53%

A szerződött támogatás összegéből a MATE része: 187 380 350 Ft, a támogatás intenzitása: 100% 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja a hígtrágya kijuttatási technológia folyamatának fejlesztése a meglévő eszközök, ipari minőségű szenzorok és olcsón gyártható új technológiai elemek segítségével. Az új eljárás nem csak a térkép alapú változó dózisú kijuttatásra alkalmas, de figyelembe veszi a rakomány inhomogenitásából, minőségváltozásából adódó eltéréseket, különösen a hígtrágya nitrogén hatóanyagtartalom változását. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a kezelési tervet a kijuttató gép fedélzeti informatikai rendszere valós időben automatikusan a hígtrágya nitrogéntartalma szerint korrigálja.

Az alapvető célkitűzés a hígtrágya kijuttatás teljes technológia sorának fejlesztése, amely az alábbi részcélok teljesítésével tud megvalósulni:

• Hígtrágya tároló medencék tartalmának homogenizálása úszó platformra szerkesztett autonóm (önnavigáló) keverőrendszer kifejlesztése.

• Pneumatikus töltő/ürítő rendszerű tartálykocsi kijuttató rendszerének fejlesztése.

• ISOBUS kompatibilis tartálykocsi menedzsment rendszer kifejlesztése.

• Térképalapú precíziós hígtrágya kijuttatási technológia adaptálása intelligens szolgáltatásokkal nem rendelkező tartálykocsira.

• Valós idejű kezelési terv korrekció megvalósítása a hígtrágya nitrogéntartalma alapján.

Probléma felvetés A hígtrágya kijuttatás során a kijuttatási technológianem tartalmazza a trágya beltartalmi értékének vizsgálatát, minden esetben homogénnek tekinti azt. Ennek az oka az, hogy a gépkezelő nem tudja ellenőrizni a minőséget, és a szervestrágyát mezőgazdasági szempontból tulajdonképpen nem lehet túladagolni. A gyakorlatban tehát minden tartálykocsi rakomány más-más összetételű. A precíziós hígtrágya kijuttatás során a kijuttatási terv hatóanyag tartalom alapján készül, a kijuttatás viszont térfogatáram mérés alapján történik. Inhomogén anyag esetén valójában nem tekinthető a kijuttatás precíziósnak. Kiindulási pontunk az, hogy precíziós hígtrágya kijuttatás precíziós eszközökkel is csak akkor valósítható meg, ha a technológia minden eleme precíziós. Nem az egyes gépek fejlesztésére, hanem a technológia rendszerszintű átalakítására van szükség. A fejlesztéssel megvalósítjuk a valós időben történő korrekciós beavatkozást, amivel a ma általános 40%- os inhomogenitást mutató hígtrágya kijuttatás hatásfoka javulni fog. A tét megközelítőleg 120 kg feleslegesen kijuttatott nitrogén hatóanyag megspórolása hektáronként.

A projekt kezdési dátuma: 2022.04.01.

A projekt befejezési dátuma: 2025.03.22.

Brossúra