2023-1.2.4-TÉT-2023-00018

2023-1.2.4-TÉT-2023-00018

Takarmányfejlesztés harcsafélék számára rovarolaj, mint körforgásos gazdálkodásból származó alapanyag felhasználásával

A projekt azonosító száma:

2023-1.2.4-TÉT-2023-00018

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Takarmányfejlesztés harcsafélék számára rovarolaj, mint körforgásos gazdálkodásból származó alapanyag felhasználásával

Fejlesztés tárgya, célja:

A fekete katonalégy olaj hasznosítása harcsafélék takarmányában, azon is belül takarmány receptúrák kidolgozása, takarmányok gyártása és tesztelése halas tetetési kísérletekben, valamint élettani hatásának vizsgálata.

A szerződött támogatási összeg:

3 000 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2025. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2026. 12. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

Az egyes rovarfajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírokat, így potenciális jelöltek lehetnek a haltakarmányok lipidforrásaként történő felhasználásra. Az egyik legfontosabb engedélyezett rovar, a fekete katonalégy lárvája (FKL), amelyet már nagyüzemi körülmények között állítanak elő. A FKL olaj zsírsav-összetétele hasonló a kókuszolajéhoz, és a közepes szénláncú zsírsav, a laurinsav dominál benne. Humángyógyászati kutatások szerint a laurinsavnak egészségvédő tulajdonságot tulajdonítanak, hatással van a táplálóanyagok felszívódására és gátolja a zsír depók kialakulását. A fekete katonalégy lárva olaj (FKLO) alkalmazását afrikai és európai harcsa takarmányozásában még nem vizsgálták, ezért célul tűztük ki a takarmány halolaj tartalmának FKLO-val történő részleges vagy teljes helyettesítését, az etetés hatásának vizsgálatát a termelési paraméterekre, anyagcsere- folyamatokra és a hal fiziológiai állapotára. Jelen kutatási projekt során takarmányfejlesztést hajtunk végre, amely új piacképes termékek előállítását alapozza meg és lehetőséget nyújt a hazai haltakarmány-ipar termékskálájának bővítésére A harcsafélék számára kidolgozott kedvező tulajdonságú takarmány etetése, a FKLO egészségjavító hatásának eredményeként egy csökkent zsírtartalmú, kiváló tulajdonságú élelmiszer előállítását eredményezi.
A projekt lehetőséget nyújt a kutatási témához kapcsolódó tápgyártási eljárások, technológiai fejlesztések, haletetési módszerek, laboratóriumi mérési eljárások és statisztikai módszerek közös végrehajtására. A projekt feladatai egymásra épülnek, a két intézet szakmai kompetenciáinak megfelelően. A takarmányok gyártása a FINS feladata, a halas kísérletek pedig a HAKI-ban folynak. A laboratórium vizsgálatokat megosztva végezzük, az analitikai jellegű méréseket a FINS-ben, míg a biokémiai jellegű méréseket a HAKI-ban tervezzük.