2021-1.2.4-TÉT-2021-00057

2021-1.2.4-TÉT-2021-00057

A mikorrhiza-, rizoszférikus és gyökérlégzés particionálása a talaj CO2 kibocsátásában, különböző ökológiai rendszerekben

A projekt azonosító száma:

2021-1.2.4-TÉT-2021-00057

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

A mikorrhiza-, rizoszférikus és gyökérlégzés particionálása a talaj CO2 kibocsátásában, különböző ökológiai rendszerekben

A szerződött támogatási összeg:

2 500 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2022. 10. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2024. 09. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A talaj széntartalmának alakulása sok tényező függvénye, közülük nagy jelentőségű a felszínborítás típusa és a talaj mikrobiológiai aktivitása. Kísérletünk által lehetőségünk nyílik a szén megkötését és kibocsátását meghatározó folyamatok megfigyelésére eltérő ökológiai rendszerekben, elősegítve az ökoszisztéma szénforgalmával kapcsolatos ismereteink bővítését. A kutatás során három eltérő ökológiai rendszerben (szántó, gyep, erdő) végzünk méréseket a talajlégzés komponenseinek (növényi, mikorrhiza és heterotróf) elkülönítésére, működő szénforgalmi (eddy-kovariancia - EC) mérőállomásokhoz kapcsoltan. Magyarországon gyep és szántóterületek állnak rendelkezésünkre, ezek kiegészítéseként csehországi erdőben tervezünk méréseket. 
A mérések által meghatározhatjuk a talajlégzés komponensek talajrespirációhoz való relatív hozzájárulását a vegetáció típusának függvényében. A terepi és laboratóriumi vizsgálatok kombinálásával nem csupán a szénmérleg alakulását, hanem annak arbuszkuláris mikorrhiza (AM) gombák általi mikrobiológiai befolyásoltságát is számszerűsíthetjük. Az EC és talajlégzés mérések által feltárható a GPP és az mikorrhiza gombák tevékenysége közötti kapcsolat, annak napi és szezonális változásai. A begyűjtött talajmintákból a szimbionta gombák jelenlétének igazolását, valamint biomasszájuk meghatározását tervezzük, ez utóbbit AMF spórák extrakciója és az extraradikális micéliumok hosszának meghatározása révén végezzük.
A kutatási eredményeket felhasználva képesek leszünk pontosítani a biogeokémiai modellek – esetünkben a Biome-BGCMuSo – szénforgalomra vonatkozó becsléseinek pontosítására. A mezőgazdaság fenntartható és klímabarát fejlesztéséhez való hozzájárulás érdekében létrehozott Integrált Modellrendszer szoftver rugalmasan adaptálható, képes a mezőgazdasági rendszer működésének szimulációjára, ezzel is megalapozva a termelés jövőbeli alakulásának számszerűsítésének lehetőségét a klímaváltozási és agrárközgazdasági forgatókönyvek függvényében.