2020-1.2.4-TÉT-IPARI-2021-00001

2020-1.2.4-TÉT-IPARI-2021-00001

Mikotoxinok egészségi kockázatának csökkentése élelmiszerekben mikrobiológiai megelőzéssel, lebontással és mentesítéssel

A projekt azonosító száma:

2020-1.2.4-TÉT-IPARI-2021-00001

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Mikotoxinok egészségi kockázatának csökkentése élelmiszerekben mikrobiológiai megelőzéssel, lebontással és mentesítéssel

A szerződött támogatási összeg:

67 997 881 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2021. 09. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2024. 08. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja az aflatoxin B1 és szterigmatocisztin kontamináció lehetséges csökkentésére alkalmas módszerek fejlesztése. Ehhez különböző elvű kísérleti rendszereket dolgozunk ki. A projektben ezért tervezzük: - Az emelt szintű AFB1 és szterigmatocisztin termelés fiziko-kémiai és biológiai faktorait (hőmérséklet, pH, oxigénszint, keményítő szubsztrát, illetve mikrobák jelenléte) molekuláris eszközökkel feltárni. - Rizs és kukorica tételek célzott toxinprevenciós vizsgálata, a tárolási veszteség csökkentésének lehetőségeinek vizsgálatát. - A szterigmatocisztin biológiai kötődésének, valamint a tejsavbaktériumok (LAB) AFB1-kötésének pontos helyének vizsgálatát. - A LAB-alapú biológia toxinkötők (Aflatoxin B1) hatásosságának igazolása in vivo állatetetési kísérletekben és in vitro humán emésztési modellben. - A mikotoxinok detektálására nagyérzékenységű OWLS alapú immunszenzor fejlesztése a vizsgálandó dekontamináció és mikotoxintermelés gátlás hatásának nyomonkövetésére. - Tejsavbaktériumok penész-növekedés és mikotoxinképzés (patulin, AFB1) gátlásának vizsgálata alma tárolása során post-harvest biokontroll módszerként alkalmazva (folytatva a korábbi témát TÉT-16-CN-1-2016-0004). – A fejlesztett biológiai dekontaminációs módszer és fizikai, kémiai módszer(ek) (hőkezelés, ammóniás-kezelés) kombinációjának vizsgálata. Célunk tejsavbaktérium alapú biológiai detoxifikálási módszer fejlesztése, amely alapja lehet egy természetes, hatékony mikotoxinmentesitő módszernek.

2021. januárjában beadásra került a 2020-1.2.4-TÉT-IPARI-CN felhívásra a „Mikotoxinok egészségi kockázatának csökkentése élelmiszerekben mikrobiológiai megelőzéssel, lebontással és mentesítéssel” című pályázat, amely a novemberi döntés alapján támogatást nyert, 67 997 881 Ft támogatási összeggel. Az együttműködésben a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete és a kínai Southwest University Chongqing, College of Food Science vesz részt. A két kutatócsoport már 17 éve aktívan működik együtt alapkutatási és ipari kutatási területen, több elnyert és megvalósított projekt keretében.
Jelen, szerződéskötés előtt álló projekt, az élelmiszerbiztonság területén, a mikotoxinok egészségi kockázatának csökkentése érdekében fog gyakorlat-orientált eredményeket létrehozni. A témából adódóan erős élelmiszer- és takarmánybiztonsági, humán egészségügyi relevanciája van projektünknek.
A biológiai módszerek, amelyek egyes baktériumok vagy élesztők mikotoxin (megkötés általi) eltávolításán vagy lebontásán alapulnak, igen ígéretesek, így jelen fejlesztésünk olyan módszer alapja lehet, amely jól hasznosítható a mikotoxinok negatív egészségi hatásainak csökkentésére. Ez az egészségügyi hasznon túl igen jelentős gazdasági haszonnal bíró fejlesztés, valamint a projektünk eredményeinek további alkalmazásával jelentős piaccal bíró alkalmazás alapja lehet. A kínai partnerrel történő együttműködés által széleskörű vizsgálatok és a hazaitól eltérő mikroorganizmusok alkalmazása, illetve különböző éghajlati körülmények között ellenőrzött hatékonyság növeli a kifejlesztendő módszer alkalmazhatóságát.