2019-2.1.11-TÉT-2020-00251

2019-2.1.11-TÉT-2020-00251

A nagyalföld magyar és szerb része extrém csapadékmentes idősorainak vizsgálata, különös tekintettel a mezőgazdasági és élelmezési kockázatokra

A projekt azonosító száma:

2019-2.1.11-TÉT-2020-00251

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

A nagyalföld magyar és szerb része extrém csapadékmentes idősorainak vizsgálata, különös tekintettel a mezőgazdasági és élelmezési kockázatokra

A szerződött támogatási összeg:

1 500 400 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2022. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2023. 12. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

Az aszály egyre gyakoribb a Kárpát-medencében. A hatásvizsgálatokhoz határokon átnyúló együttműködésekre van szükség. A projekt folytatása a két kutatócsoport együttműködésének, melynek előző stádiuma a DriDanube Interreg projekt volt. Az aszály mezőgazdasági hatásai és kockázata közül a kiscsapadékos időszakokat (a napi csapadék kevesebb, mint 1 mm) és ennek mezőgazdasági  hatásait vizsgáljuk. A kiscsapadékú időszakok idő- és térbeli elemzése után ezek referencia aszálytérképeken való megjelenítése fog megtörténni. A statisztikai vizsgálatok eredményeit mezőgazdasági adatsorokkal vetjük egybe, hogy az aszálykockázatot meg tudjuk becsülni. Az így levont következtetéseke más vizsgálatok eredményeivel vetjük össze, hogy egyrészt az esetleges kétséges következményeket elkerüljük, másrészt kimutassuk az általunk választott kritérium használhatóságát. 
A módszer hatékonyságáénak vizsgálata után a gyakorlati alkalmazhatóságát tanulmányozzuk. Ez azt jelenti, hogy az aszály fejlődésének ismeretében javaslatok tehetők az időben történő beavatkozásra, a döntéshozatal támogatására.
A két kutatócsoport között folyamatos tapasztalatcsere zajlik, így a két ország aszályvizsgálati helyzete javul, és egyszerűbbé válik a határon átnyúló tevékenységek megszervezése is.
A projektben fiatal kutatók, PhD hallgatók is bevonásra kerülnek, így nemcsak az országok közötti, hanem az országokon belüli ismeretátadás is javul.