2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00006

2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00006

Innovációs ökoszisztéma fejlesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

A projekt azonosító száma:

2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00006

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Innovációs ökoszisztéma fejlesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

A szerződött támogatási összeg:

299 091 426 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2020. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2023. 10. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt 1. szakaszában, 4 jogelőd és 13 NAIK intézmény integrációjával megalakult a MATE, mely hatalmas innovációs potenciált képvisel. Ezek felmérése, összehangolása és egységes szervezeti vezetése a sikeres működéshez elengedhetetlen. A létrehozott Innovációs Központ szerepét erősíteni kell, működését meg kell szilárdítani. Az 1. szakaszban megkezdett alapozó, feltáró és előkészítő tevékenységeket kívánjuk továbbfejleszteni, fenntartani és egyetemünk javára, bevételeinek növelésére alkalmas szerkezetben megvalósítani.

A FELELŐS KÖZPONTI SZERVEZETI EGYSÉG MŰKÖDTETÉSE
A jól működő innovációs ökoszisztéma egy olyan önmagát fenntartani képes ökoszisztéma, amelyben az innováció természetes. Ennek feltételei a képzési háttér biztosítása és az innovációs háttér rendelkezésre állása. A K+I rendszerek komplex ökoszisztémák, amelyek optimális teljesítményéhez különböző elemekre van szükség. Ezek közé tartozik a megbízható tudományos bázis; a vállalkozások erőteljes részvétele az innovációs tevékenységekben; a K+I szereplők közötti, jól működő tudásáramlás. Ezeket hivatott ellátni az újonnan megalakult Innovációs Központ, melynek működése 6 fő pillérre épül: 1. A felelős központi szervezeti egység működtetése, 2. KFI kapacitások felmérése, fejlesztése; KFI vonatkozású eredmények, ötletek hasznosításának ösztönzése, értékesítése, 3.Kutatás támogatása, 4. Szellemi tulajdon szabályozás, 5. Képzések, tréningek, versenyek szervezése, 6. Tudásátadás, megjelenés. Az IK feladatai a pillérekben: Forrásteremtés, bevétel-generálás, üzletfejlesztés; Szolgáltatás-fejlesztés; Kapcsolatok koordinálása (kapcsolatépítés, kapcsolattartás); Szabályozás és adminisztráció.

KFI TEVÉKENYSÉGEK; HÁLOZATOSODÁS, MATCH-MAKING
Az innovációs ökoszisztémák problémája nem az intézmények hiánya, hanem sokkal inkább a működőképes innovációs fórumok és a szereplők közötti együttműködés hiánya. A MATE célja, hogy javítsa az innovációs környezetet, az innovatív termékek és szolgáltatások arányának növekedésén keresztül javítsa a gazdaság innovációs képességét, mely által a gazdaság, az európai K+F térbe való beágyazódás fejlődik. A fejlesztések közvetlen céljai:
-    Az innovációs intézményrendszer hatékonyságának javítása: a vállalkozások könnyen találják meg az innováció végigviteléhez szükséges tudományos, műszaki és marketing tanácsadási szolgáltatásokat és támogatásokat;
-    Az iparban felhasználható, „látens” jó ötletek, kutatási eredmények felkutatásának, kifejlesztésének, megvalósításának támogatása, a kutatáshasznosítás fokozása; az akadémiai szféra és a gazdaság kapcsolatának erősítése, a kutatók érdekeltségének megteremtése a gazdasággal való kapcsolat erősítésében;
-    A meglévő tudásbázisok továbbfejlesztése a meghatározott KFI témákra összpontosítva: agrár és élelmiszeripari digitalizáció; Fenntartható környezet-, termelésbiztonság és élelmiszerlánc; Globális élelmezés-, élelmiszerbiztonság; Klímaadaptáció; Erőforrás-hatékonyság és körforgásos gazdálkodás; Társadalmi és ökonómiai innováció.

KUTATÁS (TUDÁSBÁZIS)
A gazdaság szervező ereje az egyetemek köré épülő innovációs hálózat. Elengedhetetlen, hogy a nagy hazai tudományos centrumok, a felsőoktatási intézmények képzési és kutatásfejlesztési teljesítménye hozzájáruljon a vállalkozási szféra fejlesztéséhez. Az egyetemi és ipari kreativitás ötvözete jó alapot ad az innovatív megoldások kidolgozására, a cutting edge technológiákkal való kísérletezésre. Ezeket a pilotokat jelenleg a belső motiváció vezéreli, mivel nincs olyan szereplő, aki saját csatornájában tartaná az innovációt. Az egyetemek felelőssége, hogy azonosítsák, és multidiszciplináris tudásukkal támogassák ezeket a folyamatokat. A MATE több tudományterületen vállalja fel ezt a feladatot. Ennek része, a második szakaszban is tervezett Proof of Concept Program, melynek célja, hogy értékelési keretrendszert és pénzügyi alapot teremtsen a kutatói, hallgatói ötletek értékelésére, hasznosításra és lehetővé tegye a technológiák következő szintre (pl.: licencia) történő eljuttatását.

SZELLEMI TULAJDON SZABÁLYOZÁS
Napjainkban az egyik legnagyobb kihívás az egyetem és a vállalatok közös kutatása során létrejött szellemi tulajdonának kezelése, a kölcsönös előnyök megtalálása, szervezeti szabályzatba integrálása. A második szakaszban az IK egyik belső szolgáltatásaként kívánjuk működtetni az iparjogvédelmi bejelentések és az ehhez kapcsolódó szabadalmi ügyvivői vélemények, újdonságkutatások, valamint egyéb szakvélemények beszerzését, menedzselését. A feladatot a szabadalmi ügyvivő szakértő látja el. A szakértő felelős a szabályzatban változtatott tartalom oktatásáért, birtokában lesz az összes jelenlegi és jövőben keletkező szellemi termék leírása, a szabadalmi adatok, ezért képes lesz megfelelő részletességű információval támogatni az Egyetem vezetőségét, illetve javaslatokat előkészíteni számukra a szabadalom hasznosítások ügyében.
Az Egyetem az éves költségvetésében a szellemi tulajdoni költségek fedezésére Szellemi Tulajdon Finanszírozási Alap néven pénzügyi keretet tart fenn, melynek összegét évente a költségvetésében az előző évi kiadások ismeretében tervezi meg és amelynek forrásait az erre a célra elkülönített összeg, a szellemi tulajdoni bevételek jelentik. Ki kell emelni, hogy az Egyetemen nemesített fajták oltalmazása, oltalmak meghosszabbítása jelentős díjbefizetési kötelezettséggel jár, ám az oltalmazott fajták értékesítéséből, használati díjából jelentős bevétel generálható. Ere a tételre ezért jelentős támogatási összeget számolunk.

KÉPZÉSEK, TRÉNINGEK, VERSENYEK
A fenntartható gazdaság terén az új EUs elvárások komoly feladatok elé állítják az agráriumot. Az eredmények realizálása, a megfelelőség és a versenyképesség fokozása csak az élelmiszer előállítás, az agrárgazdaság és az agrár-műszaki területeken keletkezett új tudományos ismeretanyag integrálása révén lehetséges. Ennek fő letéteményese a MATE, amely az ország élelmiszeripari, mezőgazdasági és agrárműszaki vállalkozásait hivatott ellátni a legújabb tudományos ismeretetekkel, annak érdekében, hogy azok a lehető leggyorsabban integrálódhassanak az élelmiszer előállítás folyamatába, az új agárinnovációs tudás elsajátításába, hozzájárulva ezzel a belföldi élelmiszerpiac és agrárgazdaság erősödéséhez és innovatív fejlesztéséhez. A MATE egy olyan tudásközpont, melynek célja, hogy a nemzeti K+F+I tevékenységek, új típusú együttműködések, valamit a tudás- és technológiai transzfer ösztönzésével egy hatékony innovációs modellt hozzon létre. Az innovációs tudáspark létrehozása és a kutatási, fejlesztési eredményeknek az ipari parkokba való integrálása a jövőkép meghatározó eleme, amely célkitűzés összhangban van a nemzeti stratégia hosszú távú céljaival.

TUDÁSÁTADÁS, TECHNOLÓGIAI TRANSZFER
A tudományos kutatások eredményeinek tényleges innovációvá konvertálásához a felsőoktatási intézmények tudás- és technológiatranszfer tevékenységének javítása, az inkubációs szolgáltatások és a spin-off vállalkozások alapításához segítséget nyújtó szolgáltatások fejlesztése szükséges. Emellett elengedhetetlen a felsőoktatási képzés, a szakképzés, a vállalkozói szféra kapcsolatának fejlesztése, képzési, kutatási kapacitások és tudásbázis becsatornázása a gazdasági stratégiák kialakításába és azok végrehajtásába. Az innováció gyenge pontja a tudás és technológia transzfer nem megfelelő működése: az ipar problémái nem jutnak el a K+F szervezetekhez, azok kutatási eredményei nem hasznosulnak az iparban. A MATE és partnerei közötti információáramlást elősegítő képesség nagy hozzáadott értékkel bír, hiszen ezzel költségeket lehet megtakarítani, növelhető az uniós támogatás hatása és felgyorsítható az innováció.
A MATE nagyban hozzá tud járulni a fiatal mezőgazdasági termelők sajátos szükségleteihez: a szakértelem fejlesztéséhez, a tudás megszerzéséhez, az innováció, az üzleti fejlesztésekre irányuló támogatások és beruházási támogatások megszerzéséhez.