ROHU00244 - MATE pályázatok
ROHU00244
ROHU00244
A tudáscsere erősítése a növényi genomikaterületén a határokon átnyúló stratégiaiegyüttműködések fejlesztése révén aromán-magyar határmenti régióban
A projekt azonosító száma:
ROHU00244
Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :
University of Life Sciences “King Mihai I” from Timisoara
Konzorciumi tagok:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
A projekt címe:
A tudáscsere erősítése a növényi genomikaterületén a határokon átnyúló stratégiaiegyüttműködések fejlesztése révén aromán-magyar határmenti régióban
Fejlesztés tárgya, célja:
A projekt fő célja egyrészt annak tudományos igazolása, hogy a régió helyi vöröshagyma és fokhagyma fajtái különböznek-e egymástól genetikailag, morfológiailag; másrészt az új információk megjelenítése a mezőgazdasági oktatásban (diákok), szaktanácsadásban (gazdálkodók) és a fogyasztói tájékoztatásban (tanterv, brosúra, tájékoztató előadások, sajtó)
A szerződött támogatási összeg:
199 640 €
A támogatás mértéke:
80%
MATE támogatási összeg:
19 824 €
MATE támogatás mértéke:
80%
A projekt kezdete:
2025. 02. 24.
A projekt befejezési dátuma:
2026. 02. 23.
A projekt tartalmának bemutatása:
The Romanian-Hungarian cross-border region is subject to the same geological and climatic constraints to which both agriculture and human health are linked.
Plant genomics is a field of strategic regional importance that aims to achieve a collaboration based on the requirements of the landscape of developing rural economies and why not of general social problems.
The studies will improve the understanding of the genetic mechanisms of local landraces, through which valuable genes and cellular reproduction are active and participate in preserving the valuable genetic material from the point of view of productivity, vigor and of course disease resistance; and can be used to develop new strategies of cross-border economic interest. Through them, it will be possible to stop the loss of genetic material, of local landraces cultivated for hundreds of years with obvious genetic value. Garlic is one of the most important vegetables in the world, with a total surface area 1.437.690 ha and an annual production 24.255.303 tons (FAO), In Romania, according to INSSE data, garlic production was 60,601 tons, according to Eurostat, Romania was the second largest producer in the EU, after Spain.
The current objectives have multidisciplinary addressability and coordinated actions which in the end are of double benefit, in addition general information is provided, including plant genetic resources, biometrics (ie studies on phenotypic characters that obligatorily contribute to the development of plant material), education (young specialists, students, teaching staff, farmers,) and knowledge (highlighting) of valuable genetic material.
We would like to draw attention to the local values found in horticultural products, their distinction and preservation in cultivation.
The main output of the project is, on the one hand, to scientifically verify whether the local varieties of the region differ from each other, and on the other hand, to display the new information in agricultural education (students), expert advice (farmers) and consumer information (curriculum, booklet, workshop, press).
The ecological features are similar on both sides of the border, and the development of local varieties was historically the result of almost identical production culture.
Although horticultural culture and agricultural research are highly developed on both sides of the border, genetic testing of local varieties of onion and garlic has not yet been done.