RRF-2.3.1-21-2022-00007

RRF-2.3.1-21-2022-00007

Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért

A projekt azonosító száma:

RRF-2.3.1-21-2022-00007

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

Agrártudományi Kutatóközpont

Konzorciumi tagok:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont

A projekt címe:

Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért

Fejlesztés tárgya, célja:

Az Agrárbiotechnológia és precíziós nemesítés az élelmezésbiztonságért Nemzeti Labor fő célja a stabil és biztonságos mezőgazdasági termelés, valamint az egészséges és jó minőségű élelmiszerek előállításának elősegítése.

A szerződött támogatási összeg:

2 430 500 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

MATE támogatási összeg:

1 330 500 000 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2022. 03. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2026. 02. 28.

A projekt tartalmának bemutatása:

A mikroba-növény-mikorrhiza szimbiózisoknak a mezőgazdasági gyakorlatban történő felhasználásához a növények mikorrhizák által előidézett stressztűrő-képesség növekedését kívánjuk demonstrálni és annak mechanizmusát feltárni.
Az NL keretében vizsgáljuk az antibiotikum rezisztencia terjedését ökoszisztémákban, valamint olyan eljárások, probiotikus törzsek kialakítását tervezzük, melyekkel az antibiotikumok használata csökkenthető.A borélesztők projekt alapvető célja olyan borélesztő starter kultúrák létrehozása, amely tág alkalmazási lehetőségeket biztosít a helyi jelleget kiemelő borok előállítására és értékesítésére.A mikotoxinok hatását kívánjuk vizsgálni egyrészt a bélben levő baktérium populáció változásait követve, másrészt célunk mikotoxin-bontó baktériumok kimutatása és izolálása, amelyeket később fel lehet használni a takarmányok mikotoxin tartalmának csökkentésére.
A burgonya kutatásaink középpontjában a kórokozókra (elsősorban baktérium és gomba) adott növényi válaszok megismerése áll. Az így szerzett tudás alkalmazásával ezekre a kórokozókra rezisztens burgonyafajtákat állítunk elő precíziós nemesítéssel.A búzakutatás célja egy olyan genomszerkesztési rendszer létrehozása, amely precíz mutációk előállítását teszi lehetővé, ugyanakkor nem igényli a búza genetikai módosítását. Ezáltal hatékony eszközt kívánunk létrehozni a precíziós nemesítés számára a biotikus stresszrezisztencia alkalmazására.
Kukorica gének precíziós szerkesztésére olyan technológia fejlesztését és alkalmazását tűztük ki célul, amely nem igényli idegen gének alkalmazását. Ezt egyrészt CRISPR rendszerrel, másrészt oligonukleotidokkal irányított mutagenezis (ONIM) technikával kívánjuk elérni.
Nyúl és házityúk specifikus genomszerkesztési eljárások kidolgozása és ezt a technikát alkalmazva CRISPR/CAS9 vektorok in vitro tesztelése történik sertésben és lúdban.Nyúl embriókban, házityúk és lúd ősivarsejtekben, illetve sertés fibroblaszt sejttenyészetekben hatékonyan alkalmazható genomeditálási technológiák kidolgozását tervezzük.