RRF-2.3.1-21-2022-00006

RRF-2.3.1-21-2022-00006

Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

A projekt azonosító száma:

RRF-2.3.1-21-2022-00006

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

Szegedi Tudományegyetem

Konzorciumi tagok:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Semmelweis Egyetem, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Óbudai Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Ökológiai Kutatóközpont, Pécsi Tudományegyetem, Állatorvostudományi Kutatóintézet, Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvostudományi Egyetem, Neumann Nonprofit Közhasznú Kft.

A projekt címe:

Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

A szerződött támogatási összeg:

8 321 000 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

MATE támogatási összeg:

148 568 000 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2022. 03. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2026. 02. 28.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt tartalmának bemutatása:
A pandémia során világossá vált, milyen nagy szükség van a megbízható adatokon és evidenciákon alapuló, mély, tudományos igényű elemzésekre. A Nemzeti Laboratórium víziója, hogy megteremtse hazánkban az adatokra és elemzésekre épülő döntéselőkészítések tudományos bázisát az egészségügy, a járványvédekezés és az ökológiai rendszerek területén. A három terület szorosan összefonódik, és az innovatív surveillance rendszerek, big data módszerek, valamint matematikai modellezés által új szinergiák jönnek létre. Az NL összefogja és koordinálja az országban eddig szigetszerűen működő kutatócsoportokat, elősegítve a hálózatosodást, és létrehozva egy olyan kollaboratív kutatói közösséget, amely a nemzetközi színtéren is komoly láthatósággal bír.
Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium kutatási területét és szakmai tevékenységét az alábbi 4 divízió keretében tervezi megvalósítani: I.  Járványmatematika; II.  Járványökológia; III. Invázióbiológia; IV. Adatvezérelt Egészség.
Az Invázióbiológiai Divízió, melynek a MATE is tagja, fő küldetése, hogy az inváziós fajok által okozott ökológiai, gazdasági vagy társadalmi fenyegetettség felmérésére és kezelésére kidolgozzon egy egységes multidiszciplináris keretrendszert. A program fő célja, hogy a kiemelt jelentőségű fajok kapcsán, i) a hazai megjelenést és terjedést dokumentálja és folyamatosan monitorozza, ii) az invázió folyamatát megértse, iii) az invázió különböző szinten érvényesülő hatásait feltárja, iv) az invázió folyamatait előrejelezze, és v) az invázió elleni gyakorlati védekezésre javaslatokat tegyen.