OTKA FK137577

OTKA FK137577

Új érzékszervi módszerek fejlesztése élelmiszertudományi problémák megoldására

A projekt azonosító száma:

FK137577

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem - Dr. Gere Attila

A projekt címe:

Új érzékszervi módszerek fejlesztése élelmiszertudományi problémák megoldására

A szerződött támogatási összeg:

39 875 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2020. 09. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2025. 08. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

Az elmúlt évek rohamos informatikai fejlődésének köszönhetően számos új eszköz vált elérhetővé az érzékszervi minősítés területén dolgozó szakemberek számára. Számos új mérési módszer és technika alkalmazása vált elérhetővé, amelyekkel részletesebb képet kaphatunk az élelmiszerfogyasztók véleményéről. Az eddigi, főleg kérdőíven alapuló, módszereket jól kiegészítik a szemkamerákkal, bőrellenállás mérőkkel, illetve érzelem-elemző szoftverekkel végzett mérések. Ezeken felül, egyre nagyobb teret hódít a virtuális valóság környezetben való mérések köre, amelyek segítségével laboratóriumokban is létrehozható szinte bármilyen vásárlási és/vagy fogyasztási környezet. A rohamos technológiai fejlődéssel azonban nem minden esetben tudott lépést tartani az érzékszervi minősítés tudománya, ezért számos kérdés vár megválaszolásra. Kutatási projektünk során az új eszközökkel végzett mérések kritikus pontjainak és jó gyakorlatainak meghatározását és új, eddig nem alkalmazott mérési módszerek és technikák kidolgozását tűzzük ki célul. A program során létrejövő laboratórium a tudományos közösség, az ipari szereplők és az élelmiszerfogyasztók számára is hasznos eredményekkel szolgál, hozzájárul a fogyasztók és gyártók közti kommunikáció javításához azáltal, hogy részletes információval szolgál a fogyasztói igényekről a gyártók számára.