MEC_R 141497

MEC_R 141497

Részvétel a 22. Talajtani Világkongresszuson

A projekt azonosító száma:

MEC_R 141497

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Részvétel a 22. Talajtani Világkongresszuson

A szerződött támogatási összeg:

710 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2021. 12. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2022. 11. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

"A Talajtani Világkongresszus (World Congress of Soil Science - WCSS) a világ elsőszámú, négy évente megrendezésre kerülő, a talajtan minden területét felölelő világméretű tudományos rendezvény. A következő, 22. WCSS 2022-ben, Glasgowban (Egyesült Királyság) kerül a Brit Talajtani Társaság által megrendezésre. A WCSS fő témája („Határokon átívelő, társadalmakat formáló talajtan”) a talajok és a társadalmak közötti kapcsolatrendszerre koncentrál. A kongresszus a talaj komplex rendszerét, talajfolyamatokat, talajhasználatot és mindezek antropogén tevékenységekkel való kölcsönhatását központba állító tudományos szekciókból áll.
A kongresszuson szóbeli szekcióelőadás keretében bemutatásra kerülnek a talajtérképezési és talajspektroszkópiai alapokra építő, a Nemzeti Talajspektrális Könyvtár létrehozását célzó kutatásaink. Ennek a témának a bemutatása lehetőséget kínál ezen tudományterület szakértőivel való együttműködés létrehozására. A kongresszuson való részvétel további lehetőséget kínál a jelenleg futó kutatási projektjeink tagjaival való kapcsolatunk megerősítésére, valamint további konzorciumok létrehozására.
A WCSS egyik fő eleme, a szintén 4 évente megrendezésre kerülő Talajszelvény Leíró Verseny. A rendezvény lehetőséget kínál a versenyzők (a világ minden részéről érkező egyetemi hallgatók) számára talajtani tudásuk megmérettetésére talajszelvények leírásán, érétkelésén és osztályozásán keresztül. A szervezőbizottsági tagként való részvételemet indokolja a 2014-ben Dél Koreában, 2018-ban Brazíliában szervezett Nemzetközi Talajszelvény Leíró Versenyben először versenyzőként, később szervezőbizottsági tagként, valamint a 2015-ben Magyarországon rendezett Nemzetközi Kurzus és Talajszelvény Leíró Verseny szervezőbizottságának titkáraként szerzett tapasztalatom."