BiodiERsA

BiodivERsA


 

BiodivERsA

 

A Biodiverza+ a biológiai sokféleséggel kapcsolatos új európai partnerség, amely a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, a társadalomra és a politikára hatást gyakorló kiváló kutatásokat támogatja. A BiodiversaPartnert a BiodivERsA és az Európai Bizottság közösen dolgozta ki az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiájának részeként, és hozzájárul ahhoz az ambícióhoz, hogy "2030-ra Európa természete ismét a helyreállítás útjára lépjen, és 2050-re az emberek harmóniában éljenek a természettel".

​​​A Biodiverza+ a 2030-ig tartó európai biodiverzitási stratégia részét képezi, amelynek célja, hogy 2030-ra Európa biológiai sokféleségét a helyreállítás útjára terelje.

A partnerség célja, hogy összekapcsolja a tudományt, a politikát és a gyakorlatot az átalakító változás érdekében. Jelenleg 36 európai és társult ország 74 kutatási programozóját és finanszírozóját, valamint környezetvédelmi politikai szereplőjét tömöríti, hogy 5 fő célkitűzésen dolgozzanak:

  1. A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kutatás és innováció tervezése és támogatása közös stratégia, éves közös kutatási projektfelhívások és kapacitásépítési tevékenységek révén.
  2. Harmonizált rendszerek hálózatának létrehozása a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások európai szintű nyomon követésének javítása érdekében.
  3. Hozzájárulás a természetalapú megoldások alkalmazásához és a biológiai sokféleség magánszektorbeli értékeléséhez szükséges magas szintű ismeretekhez.
  4. Az európai szakpolitikai döntéshozatal és végrehajtás hatékony, tudományosan megalapozott támogatásának biztosítása.
  5. A biológiai sokféleséggel kapcsolatos páneurópai kutatás relevanciájának és hatásának erősítése globális összefüggésben 

További információk:

​​​​​​​Összefoglaló tájékoztató

Biodiverza+ stratégiai kutatási és innovációs menetrend

Tájékozató videó

Hivatalos weboldal: https://www.biodiversa.org