2019-2.1.1-EUREKA-2019-00002

2019-2.1.1-EUREKA-2019-00002

Utolsó frissítés: 2022 június 08.

Kedvezményezett neve: „KUSPERMEZŐ” Mezőgazdasági és Kereskedelmi-Szolgáltató Kft.

Projektazonosító: 2019-2.1.1-EUREKA-2019-00002

Projekt címe: Integrált rendszer a kísérleti növények automatikus vezérlésére a légi / földi távérzékelés segítségével a precíziós gazdálkodás érdekében

A szerződött támogatás összege: 52 802 636 Ft

A támogatás mértéke: 89,89%

A szerződött támogatás összegéből a MATE része: 22 205 250 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:​​​​​​

A projekt egy olyan fizikai modell (integrált rendszer) kiépítését célozza, amely képes a földfelszíni és a légi DAQ-adatok összehasonlítására, valamint az összegyűjtött adatok alapján terméshozam-előrejelzés elvégzésére. Az adatokat ENVI szoftver segítségével értékeljük ki. A begyűjtött adatokból keressük azokat az összefüggéseket, amelyek a termés mennyiség optimális alakulására vannak kedvező hatással. A precíziós gazdálkodással költségcsökkentést és termés növekedést szeretnénk elérni. A legjobb terméshozam elérése érdekében az adatoknak képesnek kell lenniük az input anyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédőszer) táblán beüli differenciálódására. Az újonnan kialakított rendszernek, pontosabb információkat kell nyújtania a gazdálkodók részére a növénytermesztés hatékonyabbá tétele érdekében. A javasolt rendszer képes lesz a növények, gyomnövények, növénybetegségek és kártevők jellemzőinek elemzésére. Folyamatosan nyomon fogjuk követni a növényállomány fejlődését – földi (SPAD mérés, gyomfelvételezés) és légi felvételezés (NDVI, SAVI, biomassza, LAI) – összehasonlítva a kontroll parcellával. A betakarítást követően vizsgáljuk a termés mennyiségét és minőségét.
A partnerség két ország Románia és Magyarország és négy szervezetből áll: két termelő vállalkozásból (AGROVET SA Románia és KUSPERMEZO Kft - Magyarország), egy kutatóintézetből (INCDBA - IBA Bukarest - Románia) és a MATE. A projektvezető partner - az AGROVET - nevű román közepes méretű vállalkozás, amely a főbb regionális növények növénytermesztésére összpontosít, valamint műtrágyák, vetőmagok és egyéb mezőgazdasági inputok forgalmazásával foglalkozik, így közvetlenül érdekelt a hozam növelésében. A romániai K + F-egység (IBA) kutatást és fejlesztési tevékenységet végez az agrár-élelmiszeripari területen. A Bioinformatika-val kapcsolatos tapasztalatával képes információs csomagot (orthomaps, korrelációs algoritmus, riasztórendszer) készíteni a gazdálkodók támogatására. A magyar kis- és középvállalkozások Kuspermező Kft. fókuszában szintén a növénytermesztés áll.


A projektben résztvevő szakemberek: Dr. Tóth Krisztina egyetemi docens, projektvezető, Dr. Mikó Péter egyetemi docens, mindkettőjük egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Névjegyzéki szaktanácsadói is. Ebből adódóan elkötelezettek abban, hogy a gazdálkodókhoz minél hamarabb eljussanak az adaptálható információk. Mivel a precíziós gazdálkodás területén jelentős tudatformálásra van szükség már a kísérlet elsőévében és azt követően minden évben bemutatókat és gazdatájékoztatókat kívánnak tartani. A kutatás során keletkezett eredményeket szakcikkekben fogják publikálni, illetve részt kívánnak venni hazai és nemzetközi konferenciákon.

 

 

A projekt kezdési dátuma: 2021.03.01.

A projekt befejezési dátuma: 2024.02.28.