MAHOP-2.1.1-2016-2019-00011

MAHOP-2.1.1-2016-2019-00011

A természetes vizek ivadékellátását biztosító innovatív technológiák fejlesztése, valamint a tógazdasági és zárt rendszerű haltermelés fenntartható intenzifikálása

A projekt azonosító száma:

MAHOP-2.1.1-2016-2019-00011

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

A természetes vizek ivadékellátását biztosító innovatív technológiák fejlesztése, valamint a tógazdasági és zárt rendszerű haltermelés fenntartható intenzifikálása

A szerződött támogatási összeg:

417 340 520 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2020. 06. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2022. 09. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt elsődleges célja a környezeti szempontból fenntartható, erőforrás-hatékony, innovatív, versenyképes és tudásalapú akvakultúra támogatása, amely magában foglalja a természetesvízi halgazdálkodás szempontjából fontos, a jelenlegi akvakultúra rendszerekben azonban nem termelt halfajok ivadékellátását biztosító innovatív technológiák kidolgozását.
A haltermelő létesítmények környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentésére irányuló tudományos és szervezeti ismeretekre, a tógazdasági haltermelés fenntartható intenzifikálására, valamint a recirkulációs rendszerek optimalizálásra irányuló innovációt.
Fenti a célokat a nyurgaponty, jász, compó, széles kárász, balin szaporítására, ivadék nevelésére új technológia kidolgozásával valósítjuk meg.
A haltermelés input igényeinek optimalizálásával, a haltermelő rendszerek által kibocsátott elfolyóvíz a befogadó víztestre gyakorolt szervesanyag terhelést mérséklő eljárásokat dolgozunk ki.
Kombinált ponty-süllő tavi és az európai harcsa tavi medencés és recirkulációs rendszerű technológiák innovációjával hozzájárulunk az eredmények gyakorlati alkalmazásához.
A természetes vízi halgazdálkodás szempontjából fontos halfajok ivadék- ellátását biztosító innovatív technológia kidolgozásához kapcsolódóan szivattyúállás építése és elektromos kivitelezése valósul meg. A projekt keretében beszerzésre kerülnek a meglévő recirkulációs akvakultúra rendszer fejlesztéséhez a terepi monitorozás hatékony végrehajtásához, a technológiai biztonság fenntartásához, valamint halszállításhoz szükséges eszközök.