2019-2.1.11-TÉT-2020-00249 - MATE pályázatok
2019-2.1.11-TÉT-2020-00249
2019-2.1.11-TÉT-2020-00249
3D printing technologies and materials for food and human pathogens suppression
A projekt azonosító száma:
2019-2.1.11-TÉT-2020-00249
Kedvezményezett neve:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
A projekt címe:
3D printing technologies and materials for food and human pathogens suppression
A szerződött támogatási összeg:
2 000 000 Ft
A támogatás mértéke:
100%
A projekt kezdete:
2021. 10. 01.
A projekt befejezési dátuma:
2023. 09. 30.
A projekt tartalmának bemutatása:
A 3D nyomtatás egy aránylag új technológia, a használata exponenciálisan növekszik. Ennek oka, hogy a Fused Deposition Modelling (FDM) nyomtatási eljárás szabadalma 2009-ben lejárt és az FDM nyomtatók ára több mint 10 000 dollárról kb. 1000 dollár alá csökkent. A 3D nyomtatás pontossága és sebessége az utóbbi években jelentősen megnőtt. Egyre több iparág beépíti ezt az új módszert a meglévő gyártási folyamatokba. Maga a 3D nyomtatás otthoni felhasználok köreiben is rohamosan terjed. Nagyon fontos kérdésnek tartjuk kielemezni az új technológia biztonságát, főleg ha élelmiszeriparban akarjuk használni. Manapság nagyon fontos kérdés, hogy a jelenlegi Covid19 által kialakult helyzetben, egy közhasználatú 3D nyomtatott tárgy mennyire tisztítható, mennyire maradnak rajta a kórokozók (pl. egy 3D nyomtatott kilincs mennyire biztonságos vagy esetleg ez egy potenciális veszélyforrás, mivel nehezen tisztítható a felülete).
Együttműködés első fázisa a 3D nyomtatási anyagok kiválasztása, megfelelő technológia (és paraméterek) rögzítése, felületkezelés meghatározása. A kísérleti próbatárgyak elkészítése Szent István Egyetemen fog történni. Ezeket a kísérleti tárgyakat project indítástól számítva, egy éven belül Újvidéki egyetem számára kell biztosítani. Szerb együttműködő partnerünk (University of Novi Sad, Faculty of Technology, Biotechnology and Pharmaceutical Engineering) fogja elvégezni a szükséges biológiai vizsgálatokat a kísérleti tárgyakon.
Cél: A 3D nyomtatási technológia élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szempontból biztonságosabbá tétele, megfelelő paraméterek, anyagok, felületkezelések rögzítése. Kísérleti eredmények publikálása, elterjesztése.