GINOP-2.2.1-15-2017-00061

Projektazonosító

GINOP-2.2.1-15-2017-00061

 

Pályázó (Konzorciumvezető) neve

 

KÖRÖS-AQUA Tervezési, Beruházási és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe

A víz visszatartást támogató precíziós vízrendezés tervezési és szaktanácsadási rendszerének kialakítása

Szerződés száma

GINOP-2.2.1-15-2017-00061

   

Támogatás összege (Ft)

576 147 894 Ft

Összköltség (Ft)

681 134 864 Ft

Szent István Egyetem (Konzorciumi tag) igényelt támogatása

220 778 400 Ft

Támogatás mértékének összege

84,59 %

A projekt megvalósításának kezdete

2017.08.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje

2020.11.30.

Az eredeti hatálybalépés dátuma

2017.09.26.

 

 

Konzorcium vezető

KÖRÖS-AQUA Tervezési, Beruházási és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorcium tag

 

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

 

Konzorcium tag

Debreceni Egyetem

 

 

 

 

Projekt összefoglaló:

A precíziós gazdálkodás gyakorlatából a táblán belüli vízrendezés még hiányzó elem. Ennek oka, hogy a tervezési gyakorlat még mindig ökölszabályok mentén határozza meg, méretezi az üzemi vízrendezés elemeit. A síkvidéki összegyülekezés lassú folyamat, a terepi tározódás elöntéseket okoz, holott üzemi viszonyok között is van lehetőség a táblán belüli vízfeleslegek ésszerű elosztására, visszatartására. A projekt olyan tervezési eljárást dolgozott ki, mely korszerű téradatnyerési módszerek és numerikus modellezések segítségével precíziós elven határozza meg a szükséges üzemi meliorációs beavatkozásokat. Ezzel az elöntések és a túlnedvesedések valószínűsége jelentősen csökkenthető. Az eljárás új alapokra helyezi a fajlagos belvízhozam meghatározásának módszerét, vízvisszatartási szemlélete, mely igazodik akár a vetésszerkezethez is, megfelel az adaptív és integrált vízgazdálkodási szemléletnek. A tervezési outputok úgy kerültek kialakításra, hogy a mezőgazdaságban egyre jobban terjedő RTK rendszerek képesek legyenek a táblán belüli beavatkozásokat automatikusan és precíziósan megvalósítani.

A projekt során számos domborzat-adatnyerési módszer került tesztelésre, a mikrodomborzat leírásához szükséges és elégséges pontsűrűségek kerültek meghatározásra. Komplett talajfeltárási, térképezési protokollt optimalizáltak a kutatók, a túlnedvesedett területeket különböző távérzékelési módszerekkel azonosították. A hazai vízrajzi gyakorlattól eltérő módon – örvény-kovariancia elvén – határozták meg a területi párolgást, a vízháztarás negatív elemét. Integrált, fizikai alapú, osztott paraméteres hidrológiai modellel numerikusan írták le az összegyülekezési folyamatokat, az elöntéseket megakadályozó beavatkozások hatásait is így értékelték.

Elkészítették a műholdas helymeghatározással működő ISO busz kapcsolatú mezőgazdasági aggregát infokommunikációs üzemeltetési rendszerének vizsgálatát, az egyes rendszerek közti adatprotokollok elemzését és a lehetséges interfészeket lehatárolták. A projekt keretein belül RTK vezérlésű földmunkagéppel vízvisszatartó elemek kialakítását is elvégezték.

A projekt eredményei elősegítik a precíziós vízrendezés terjedését, mely jótékony hatással lesz hazánk vízkészletgazdálkodására, valamint a belvizes területek belvízveszélyeztetettsége és aszályérzékenysége egyaránt jelentősen csökkenhet.