MAHOP-2.1.1-2016-2017-00007

MAHOP-2.1.1-2016-2017-00007

Fenntartható, innovatív haltermelési és környezetkezelési technológiák fejlesztése és gyakorlati bevezetésének támogatása

A projekt azonosító száma:

MAHOP-2.1.1-2016-2017-00007

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár, - és Élettudományi Egyetem- Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ (HAKI)

A projekt címe:

Fenntartható, innovatív haltermelési és környezetkezelési technológiák fejlesztése és gyakorlati bevezetésének támogatása

A szerződött támogatási összeg:

280 872 731 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2018. 10. 05.

A projekt befejezési dátuma:

2021. 03. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A hazai haltermelés fejlesztését célzó, komplex alkalmazott kutatási projektje, amely magában foglalja a haltermelő létesítmények környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentésére irányuló műszaki, tudományos vagy szervezeti ismeretek, a fenntartható erőforrás-hasznosításra irányuló innovatív technológiák és a halolaj- és hallisztfüggőséget csökkentő haltakarmányozási technológiák fejlesztését, valamint a jelentős piaci potenciállal rendelkező új akvakultúra fajok intenzív termelésbe vonásának támogatását.
A fenti célokat a haltermelés input igényeinek optimalizálásával, a haltermelő rendszerek által kibocsátott elfolyóvíz kezelésére és hasznosítására irányuló eljárások kidolgozásával és a süllő és sügérfélék nevelésére irányuló termeléstechnológiai fejlesztéssel sikerült elérni, nagy hangsúlyt fektetve a projekt eredményeinek a gyakorlati bevezetésére.
 

Elért eredmények:

1. A rotációs elven működő biológiai szűrő technológiai, üzemeltetési leírása.
2. A mozgóágyas biológiai szűrő technológiai, üzemeltetési leírása.
3. A vízkezelő rendszer működési elvének, tervezési irányszámainak, gazdasági mutatóinek technológiai leírásban történő leírása. 
4. A süllő intenzív ivadéknevelését összefoglaló technológia leírás elkészítése.
5. Piacképes ponty- és harcsatáp előállítását lehetővé tevő receptúrák véglegesítése és a tápok gazdasági értékelése.
6. A haltermelő rendszerek anyagforgalmi modelljeinek felállítása és az eredmények alapján ajánlások megfogalmazása. 
7. Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös felmérése

Projekt eredményeit bemutató workshop: az akvakultúra területén Magyarországon első ízben megrendezett online szakmai workshopnak összesen 81 résztvevője volt a halgazdálkodási szektor minden szegmenséből. A tanácskozáson olyan új kutatási eredmények kerültek bemutatásra, amelyek gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat az akvakultúra fenntartható fejlesztéséhez, illetve az ágazat versenyképességének növeléséhez. 

 

Beszámoló a projektben végzett kutatási feladatokról