GINOP-2.3.2-15-2016-00046

GINOP-2.3.2-15-2016-00046

A fumonizin B1 mikotoxin humán expozíciójának becslése, a toxin által kiváltott oxidatív stressz, sejtkárosodás és anyagcsere változás meghatározása in vitro és állatkísérletes modellekben

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.3.2-15-2016-00046

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

A fumonizin B1 mikotoxin humán expozíciójának becslése, a toxin által kiváltott oxidatív stressz, sejtkárosodás és anyagcsere változás meghatározása in vitro és állatkísérletes modellekben

A szerződött támogatási összeg:

617 550 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2017. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2021. 12. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

2017-ben indult el az a kutatási program, amelynek célja a kukoricát egyik leggyakrabban szennyező fumonizin mikotoxin kockázatának felmérése volt. A fumonizin B1 (FB1) Magyarországon is az egyik leggyakoribb mikotoxin, amely a kukoricán kívül előfordul más takarmányban és élelmiszer-alapanyagban is. Az FB1 a potenciálisan rákkeltő anyagok közé tartozik. 

A kutatásban részt vevő partnerek: Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, Fumizol Kft., PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika, NÉBIH, Institute of Sciences of Food Production (Bari, Olaszország), University of Natural Resources and Life Sciences (Bécs, Ausztria), Cape Peninsula University of Technology (Cape Town, Dél-Afrikai Köztársaság). 

A kutatás során a toxin eddig kevésbé ismert sejtszintű hatásmechanizmusát is vizsgálták. Az elsődleges cél, az FB1 által kiváltott károsító hatások felmérése volt. A vizsgálatok során PET MR-t is alkalmaztak. Az eredmények szerint a fumonizin megváltoztatja a bél mikrobióta összetételét, ezért olyan bélbaktériumok szelektálása irányában folytatják a kutatást, amelyek képesek a mikotoxin lebontására. Az új vizsgálati módszerek bevezetéséhez és a kutatási kapacitás bővítéséhez laboratóriumi fejlesztések is megvalósultak. A projektben elért eredmények hozzájárulnak az élelmiszerlánc fumonizin terheltségének felméréséhez, és az esetleges humán egészségi kockázat tudományosan megalapozott értékeléséhez. A kutatócsoport alapítóként csatlakozott a Mikotoxin platform szakmaközi szervezethez. A kutatás szükségességét mutatja, hogy a fumonizin mikotoxinokról legutóbb 2012-ben készült átfogó tanulmány, amely szerint további vizsgálatok indokoltak ezen a területen.