GINOP-2.2.1-18-2020-00026

GINOP 2.2.1-18-2020-00026

Piacorientált horgászati innováció egyes halfajok termeléstechnológiájának és környezettudatos horgászeszközök-halcsalik fejlesztésének területén

A projekt azonosító száma:

GINOP 2.2.1-18-2020-00026

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

ENERGOFISH Kft.

Konzorciumi tagok:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Czikkhalas Halastavai Kft.

A projekt címe:

Piacorientált horgászati innováció egyes halfajok termeléstechnológiájának és környezettudatos horgászeszközök-halcsalik fejlesztésének területén

A szerződött támogatási összeg:

480 028 117 Ft

A támogatás mértéke:

67,08%

MATE támogatási összeg:

119 838 968 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2020. 02. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2023. 08. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt során célunk egy termelés- és környezetbiológiai szempontból is megfelelő és biztonságos, keveréktakarmányra (teljes értékű táp) alapozott kis és félüzemi tenyésztéstechnológia kidolgozása a domolykó és széles kárász halfajra. A nevelési technológia medencés és földmedrű kistavakban kezdődik meg monokultúrás népesítéssel, majd a projekt második felében a Magyarországra tipikusan jellemző völgyzárógátas tótípusban polikultúrás népesítés mellett is kívánjuk tesztelni a fajok növekedési mutatóit.
A projekt keretein belül továbbá két új innovatív termék kerül kidolgozásra. Mindkét termék környezetbiztosági szempontból kiváltó termék lesz a jelenleg használt eszközöknek. A termékek fogyóeszközöknek számítanak a horgászfelszerelések, horgászeszközök között. Ismérvük, hogy nagy mennyiségben kerülnek felhasználásra a horgásztársadalom körében. Az egyik termék a sörétólom kiváltására készül, hiszen az ólomszármazékok toxikus hatással bírnak az ökoszisztémára. Az ólom kiváltására hasonló vagy nagyobb atomtömegű anyag felhasználását tervezzük, amely környezetbiztoság tekintetében kedvezőbb tulajdonságokkal bír. A végső, felhasznált alapanyag kísérleti vizsgálatok eredményeképpen fog kialakulni, de cink, wolfram vagy egyéb más anyag felhasználását tervezzük kipróbálni.
A másik termék a halcsalik közé sorolható. Nem kívánunk egy eddig ismeretlen új terméket létrehozni, hanem egy meglévőt kívánunk környezethatékonyan kiváltani. Természetesen a termék új, kiváltó termék lesz, de fontosabb a környezetbarát tulajdonsága. A nagy tételben felhasznált gumikukoricát kívánjuk úgy kialakítani új, egyedülálló termékként, hogy az a természetben viszonylag gyorsan és teljes mértékben le tudjon bomlani, környezet és halélettani szempontból biztonságos legyen.