GINOP-2.2.1-15-2017-00061

GINOP-2.2.1-15-2017-00061

A víz visszatartást támogató precíziós vízrendezés tervezési és szaktanácsadási rendszerének kialakítása

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.2.1-15-2017-00061

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

KÖRÖS-AQUA Tervezési, Beruházási és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi tagok:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (SZIE)
Debreceni Egyetem

A projekt címe:

A víz visszatartást támogató precíziós vízrendezés tervezési és szaktanácsadási rendszerének kialakítása

A szerződött támogatási összeg:

568 969 508 Ft

A támogatás mértéke:

84,37%

MATE támogatási összeg:

220 778 400 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2017. 08. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2020. 11. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A precíziós gazdálkodás gyakorlatából a táblán belüli vízrendezés még hiányzó elem. Ennek oka, hogy a tervezési gyakorlat még mindig ökölszabályok mentén határozza meg, méretezi az üzemi vízrendezés elemeit. A síkvidéki összegyülekezés lassú folyamat, a terepi tározódás elöntéseket okoz, holott üzemi viszonyok között is van lehetőség a táblán belüli vízfeleslegek ésszerű elosztására, visszatartására. A projekt olyan tervezési eljárást dolgozott ki, mely korszerű téradatnyerési módszerek és numerikus modellezések segítségével precíziós elven határozza meg a szükséges üzemi meliorációs beavatkozásokat. Ezzel az elöntések és a túlnedvesedések valószínűsége jelentősen csökkenthető. Az eljárás új alapokra helyezi a fajlagos belvízhozam meghatározásának módszerét, vízvisszatartási szemlélete, mely igazodik akár a vetésszerkezethez is, megfelel az adaptív és integrált vízgazdálkodási szemléletnek. A tervezési outputok úgy kerültek kialakításra, hogy a mezőgazdaságban egyre jobban terjedő RTK rendszerek képesek legyenek a táblán belüli beavatkozásokat automatikusan és precíziósan megvalósítani.
A projekt során számos domborzat-adatnyerési módszer került tesztelésre, a mikrodomborzat leírásához szükséges és elégséges pontsűrűségek kerültek meghatározásra. Komplett talajfeltárási, térképezési protokollt optimalizáltak a kutatók, a túlnedvesedett területeket különböző távérzékelési módszerekkel azonosították. A hazai vízrajzi gyakorlattól eltérő módon – örvény-kovariancia elvén – határozták meg a területi párolgást, a vízháztarás negatív elemét. Integrált, fizikai alapú, osztott paraméteres hidrológiai modellel numerikusan írták le az összegyülekezési folyamatokat, az elöntéseket megakadályozó beavatkozások hatásait is így értékelték.

Elkészítették a műholdas helymeghatározással működő ISO busz kapcsolatú mezőgazdasági aggregát infokommunikációs üzemeltetési rendszerének vizsgálatát, az egyes rendszerek közti adatprotokollok elemzését és a lehetséges interfészeket lehatárolták. A projekt keretein belül RTK vezérlésű földmunkagéppel vízvisszatartó elemek kialakítását is elvégezték.

A projekt eredményei elősegítik a precíziós vízrendezés terjedését, mely jótékony hatással lesz hazánk vízkészletgazdálkodására, valamint a belvizes területek belvízveszélyeztetettsége és aszályérzékenysége egyaránt jelentősen csökkenhet.