2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00035

2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00035

Kor- és állapotspecifikus funkcionális élelmiszerek fejlesztése az „active ageing”-re fókuszálva

A projekt azonosító száma:

2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00035

Kedvezményezett neve:

CAPRIOVUS Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:

Kor- és állapotspecifikus funkcionális élelmiszerek fejlesztése az „active ageing”-re fókuszálva

A szerződött támogatási összeg:

636 337 920 Ft

A támogatás mértéke:

72.72%

A projekt kezdete:

2024. 06. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2027. 05. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A hazai és nemzetközi társadalomban egyre nagyobb jelentőséget kap a táplálkozás és az egészség kapcsolata. A legújabb nemzetközi kutatások szerint az egészségi állapotunkért 46%-ban a táplálkozásunk felelős. Ebben kiemelt szerepe van az egyes korosztályok esetében a fehérjeellátottságnak, a korosztálynak megfelelő mennyiségű és minőségű aminosav bevitelének. Továbbá az egyre növekvő mértékben megjelenő fehérjeallergiának, illetve a tápérték tekintetében fontos tejtermékek fogyasztásakor megjelenő laktózintoleranciának. A tejtermékekben található tejcukor (laktóz) és tejfehérje a legtöbb esetben igazoltan okoz intoleranciás és allergiás tüneteket, így széles fogyasztói kör keresi az ezektől mentes tejtermékhelyettesítő élelmiszereket. A tojás teljesértékű fehérjeforrás, ezért alapja az állapot és korspecifikus táplálásnak. A projektben olyan új, tojásfehérje alapú termékeket fejlesztünk, melyek biológiai, táplálkozásélettani tulajdonságai kiemelten megfelelnek a specifikus fogyasztói igényeknek, nagyobb biológiai értéket képviselve. A projekt során kutatni kívánt termékek a laktóz- és tejfehérjementességen túl, életkori sajátosságoknak megfelelően kínálnak előnyös tápanyagösszetételt a fogyasztóknak. Ezért fontosnak tartjuk a biológiai érték növelését, illetve az emészthető és hasznosuló esszenciális aminosavak mennyiségének és arányának optimálását a jobb fehérjehasznosulás céljából. Ez biztosítja a szervezet regenerálódó képességének javulását, a kötőszövetben lévő 40%-nyi érhálózat állapotának javítását, a kötőszövet és az izomszövetben keletkező mikroszakadások, illetve mikrogyulladások gyorsabb regenerálódását, megszüntetését. Ez különösen érvényes a nagy fizikai terhelést végző egyénekre, sportolókra, valamint az idősebb korosztályra, amellyel nemcsak a fizikai teljesítőképesség javul, hanem az idősebb korosztály esetében az aktív kor is meghosszabbodik, amely a fejlett, de egyben öregedő társadalom számára kiemelt fontosságú kérdés. Ezen túlmenően a piacképes termék fejlesztéséhez elengedhetetlen a kiváló érzékszervi tulajdonságok kialakítása. A fiatalabb fogyasztók gyakran más preferenciákkal rendelkeznek, mint az idősebbek (pl. a szín, az édes íz intenzitása, az ízesítés típusa). Így esetükben a már általunk fejlesztett ToTu termékekhez képest eltérő összetételű és érzékszervi tulajdonságokkal bíró termékeket szeretnénk fejleszteni a Capriovus Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciumában a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karával együttműködve. A Capriovus Kft. kutatói hátterével és infrastruktúrájával biztosítja a fejlesztendő termékek fentebb felsorolt elvárások mentén történő fejlesztését. A cégnél több PhD fokozattal rendelkező kutató biztosítja a kutatások tudományos hátterét, míg az ipari fejlesztésekhez alap- és mesterdiplomás munkatársaink ipari tapasztalatát tudjuk kamatoztatni. A megjelölt fogyasztói célcsoportok számára történő termékfejlesztés kiváló lehetőséget jelent a Capriovus Kft. számára termékskálájának bővítéséhez és hazai (kiskereskedelmi) piaci szerepének növelésére. A fejlesztéssel és ennek alapjául szolgáló kutatással alapvetően két fő célunk van: 1.még kedvezőbb tápanyagösszetételű termékek fejlesztése, melyek korosztályspecifikusan (fejlődésben lévő fiatalok és idősebb korú fogyasztók), illetve különböző fizikai állapotú (sportolók, rekreációs, betegségből felépülő) fogyasztók specifikus tápanyagigényeit hivatott kielégíteni (specifikus, bioaktív komponensek hozzáadása) 2.enzimatikus fehérjebontással a fehérjék még egyszerűbb felszívódásának, emészthetőségének elősegítéséét kívánjuk elérni. A tojásfehérjében található fehérjék viszonylag nagy molekula tömegű fehérjék. Amennyiben ezeket peptidekre és aminosavakra bontjuk, a termékekben található fehérjék könnyebben emészthetőek, sőt akár jobb hatásfokkal is felszívódhatnak. A kutatásunk során célunk ezt is megvizsgálni. Amennyiben lehetséges, a lehető legjobb aminosav-összetétel elérésével újtermékeket létrehozni.