2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00305

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00305

Táplálkozásfiziológia szempontból széleskörűen akceptált ipari tej előállítását támogató technológiák fejlesztése molekuláris biológiai eszközökkel

A projekt azonosító száma:

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00305

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Konzorciumi tagok:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Táplálkozásfiziológia szempontból széleskörűen akceptált ipari tej előállítását támogató technológiák fejlesztése molekuláris biológiai eszközökkel

Fejlesztés tárgya, célja:

A projekt célja táplálkozásfiziológia szempontból széleskörűen akceptált, nagy hozzáadott értékű, egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari tejtermelés integrált fejlesztése, molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök hatékony támogatásával.

A szerződött támogatási összeg:

774 829 992 Ft

A támogatás mértéke:

57,03%

MATE támogatási összeg:

270 826 939 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2021. 07. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2024. 06. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projektben tervezett célokat a konzorciumi partnerek 36 hónap alatt, 6 részfeladat keretében kívánják megvalósítani. A szakmai feladatokat az együttműködő partnerek a rendelkezésre álló infrastruktúra és humán erőforrás alapján, jól meghatározott projektcélok mentén osztották meg egymás között. Az egyes feladatok szorosan egymásra épülve támogatják a projekt célok megvalósítását. 
1.A nagy dominanciájú géneket hordozó egyedek feltérképezése, molekuláris biológiai eszközökkel nagy termelésre predesztinált tejtermelő tehénállományokban (MATE-KC) (ipari kutatás) Az utóbbi években egyre növekszik a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt. Ilyenek a specifikus fehérjeösszetétel (gazdag A2 b-kazeinben), a kívánatos zsírsav-profil (magas telítetlen zsírsavakban), vagy a kedvező gyártástechnológiai tulajdonságok (koagulációs idő és az alvadék szilárdsága). Az A1 és A2 allélok gyakorisága a holstein-fríz tehenekben a világon régiófüggő. A kvalitatív tulajdonság nagy variabilitása miatt a konzorciumvezető vállalkozás tejtermelő állományában a MATE Kaposvári Campus infrastruktúrájára alapozva a tej minőségi és gyártástechnológiai, valamint emésztésélettani tulajdonságait pozitív irányban befolyásoló nagyhatású gének feltérképezését végezzük el, annak érdekében, hogy reális információkat kapjunk az allélfrekvencia gyakoriságáról a populációban. 
2.A quantifikált donor egyedektől szaporítóanyag előállítása a modern biotechnikai eljárásokkal (Bóly Zrt.) (ipari kutatás) A feladat megvalósítása során a konzorciumvezető tejtermelő populációjában lokalizált nagy dominanciájú géneket hordozó donor egyedektől a genetikai előrehaladás felgyorsítása érdekében, innovatív biotechnikai eljárásokkal (IVP – in vitro embrióelőállítás) szaporítóanyagot (embrió) állítunk elő minél fiatalabb korban. A célpárosítások során az A2 allélt homozigóta formában hordozó, ivarspecifikus (nőivar) szaporítóanyaggal rendelkező tenyészbikákat használunk, így garantált, hogy az utód legalább egy A2 alléllal fog rendelkezni. A tenyésztési program végrehajtásával az „A2 termékcsalád” gyártásához szükséges alapanyag néhány év alatt kialakítható. 
3.A nagy dominanciájú géneket hordozó egyedek felszaporítása a kiválasztott populációban (MATE KC) (ipari kutatás) Az egyetemi tudásközpont által a korábbi feladatban megvalósított, az „A2 termékcsalád” gyártásához szükséges alapanyag előállítását támogató tenyésztési program keretében, IVP technológiával létrehozott szaporítóanyagot (embrió) beültetjük a vállalati partner tejtermelő állományából kiválasztott recipiens egyedekbe. A megvalósítás során az innovatív tenyésztéstechnológiára alapozott nukleusz párosítási program keretében előállított genetikai bázis széleskörű elterjesztését is elvégezzük az árutermelésben. 
4.A detektált genetikai tulajdonságokkal rendelkező egyedek elkülönített tartása és fenotípusos teljesítményének értékelése (Bóly Zrt.) (kísérleti fejlesztés) Az innovatív tenyésztési program keretében létrehozott kimagasló teljesítményre képes ivadékok, genetikai potenciáljuk maradéktalan kibontakoztatása érdekében speciális tartási-takarmányozási-felnevelési körülményeket igényelnek, amelyeket a vállalati partner termelési rendszereibe integrálunk. A megvalósítás során a modern biotechnikai eljárások alkalmazásával megvalósított tenyésztéstechnológia keretében előállított, „A2 tej” termelésére predesztinált genetikai bázis termelési paramétereit (tejtermelés, tejösszetétel) elemezzük. A konzorciumvezető vállalkozás és az egyetemi tudásközpont korábbi szakmai feladataiban megvalósított fejlesztési elemeit fogjuk az együttműködő partner tejtermelő tehenészeti telepén üzemi körülmények között értékelni, egy éves tartamkísérletben. 
5.Az előállított élelmiszer-alapanyag gyártástechnológiai tulajdonságait monitorozó vizsgálati módszerek fejlesztése (MATE-KC) (ipari kutatás) A feladat megvalósítása során a megtermelt, a speciális termékcsalád előállítására alkalmas ipari tej érzékszervi és gyártástechnológiai tulajdonságainak (koagulációs idő és az alvadék szilárdsága, stb.) objektív megállapítására, komplex, objektív és rutinszerűen elvégezhető vizsgálati módszerek kifejlesztése szükséges. Így kontrolálható az alapanyag előállítás valamennyi technológiai eleme, biztosítva az állandó, magas minőségű késztermék-előállítást. 
6.A KFI eredmények átfogó értékelése, kidolgozott termeléstechnológiai folyamatok és a termék prototípusok (szaporítóanyag, tenyészállat, nyerstej) definiálása (Bóly Zrt.) (kísérleti fejlesztés) A feladat megvalósítása során a nagy dominanciájú géneket hordozó kiváló teljesítményű donor egyedektől innovatív tenyésztéstechnológiai eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítunk elő a konzorciumi partnerek nukleusz populációiban. Az így előállított árutermelő állományok alkalmasak az „A2 termékcsalád” gyártásához szükséges prémium minőségű ipari tej termelésére. Itt kerülnek definiálásra azok az állattartási/ tenyésztési technológiák is, amelyek alkalmazásával jó minőségű, nagy élvezeti értékkel rendelkező „A2 termékcsalád” fejleszthető ki.